Leader +

Αξονες, Μέτρα και Κατηγορίες Πράξεων που περιλαμβάνονται στο τοπικο προγράμμα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, το Τοπικό Πρόγραμμα διαρθρώθηκε γύρω από 2 σκέλη, τα οποία συνιστούν τους άξονες προτεραιότητας του τοπικού προγράμματος.

Οι άξονες αυτοί είναι:

Aξονας Προτεραιότητας 1: «Ολοκληρωμένες, πιλοτικού χαρακτήρα στρατηγικές αγροτικής Ανάπτυξης»

Aξονας Προτεραιότητας 2: «Στήριξη συνεργασίας μεταξύ αγροτικών περιοχών»


Κάθε άξονας προτεραιότητας χωρίζεται σε μέτρα και κάθε μέτρο σε κατηγορίες πράξεων οι οποίες εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα έργα, που συνδράμουν στους στόχους του τοπικού προγράμματος. Μετά την τελευταία έγκριση τροποποίησης (υπ' αριθμ' απόφαση Ε.Υ.Δ. 1501/15-4-2004) του τοπικού προγράμματος LEADER+ νομού Πιερίας από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER+, οι δράσεις διαμορφώθηκαν ως εξής:

ΔΡΑΣΗ 1.2.1.1.  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
Ενισχύονται επενδύσεις για τη δημιουργία και βελτίωση των υποδομών διανυκτέρευσης για τη συμπλήρωση της δυναμικότητας της περιοχής. Όλες οι επενδύσεις θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας και να συμμετέχουν στο δίκτυο ομοειδών / συμπληρωματικών επιχειρήσεων (σε cluster).

ΔΡΑΣΗ 1.2.1.2  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
Ενισχύονται επενδύσεις για τη δημιουργία και βελτίωση των υποδομών εστίασης για τη συμπλήρωση της δυναμικότητας της περιοχής. Όλες οι επενδύσεις θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας που θα προκύψουν από τις εμπειρογνωμοσύνες τους Τοπικού Προγράμματος. Επιπλέον θα πρέπει να συμμετέχουν α) στο δίκτυο συμπληρωματικών επιχειρήσεων (Cluster) του αγροτικού χώρου β) στο Δίκτυο Τοπικής Παραδοσιακής Γαστρονομίας (Culinary-Heritage-Europe).

ΔΡΑΣΗ 1.2.1.3  ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ).
Ενισχύονται επενδύσεις για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού με τη δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων με πρόβλεψη υποδομών διανυκτέρευσης.
Η δράση αναφέρεται σε επενδύσεις που θα υλοποιηθούν σε ενιαία έκταση τουλάχιστον 20 στρεμμάτων. Θα πρέπει να διαθέτουν άνετη οδική πρόσβαση και να συντελούν στην αύξηση της επισκεψιμότητας με την εγκατάσταση επιδεικτικών καλλιεργειών που θα μπορούν να καθετοποιηθούν ή / και την παροχή υπηρεσιών εναλλακτικών μορφών τουρισμού ή / και με την πρόβλεψη χώρων δημιουργικής απασχόλησης επισκεπτών.
Σε περίπτωση που στα αγροκτήματα θα αναπτυχθούν δραστηριότητες ιπποτουρισμού, τότε η ελάχιστη ενιαία έκταση πρέπει να είναι 50 στρέμματα. Oλες οι επενδύσεις θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας που θα προκύψουν από τις εμπειρογνωμοσύνες του Τοπικού Προγράμματος και να συμμετέχουν στο δίκτυο ομοειδών / συμπληρωματικών επιχειρήσεων (σε cluster).

ΔΡΑΣΗ 1.2.1.4  ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ενισχύονται επενδύσεις για τη δημιουργία και βελτίωση των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες εναλλακτικών και ειδικών μορφών αγροτικού τουρισμού.
Περιλαμβάνονται επενδύσεις που οργανώνουν ποικίλες τουριστικές δραστηριότητες (π.χ. αλεξίπτωτο πλαγιάς κ.λ.π.)
Όλες οι επενδύσεις θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας που θα προκύψουν από τις εμπειρογνωμοσύνες του Τοπικού Προγράμματος και να συμμετέχουν στο δίκτυο ομοειδών / συμπληρωματικών επιχειρήσεων (σε cluster).

ΔΡΑΣΗ 1.2.1.5  ΤΟΠΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ενισχύεται η δημιουργία τοπικού κέντρου οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού με σκοπό την οργάνωση κοινών υπηρεσιών προβολής, προώθησης και πώλησης τουριστικών πακέτων, κ.λ.π.

ΔΡΑΣΗ 1.2.1.6  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ενισχύονται επενδύσεις για τη δημιουργία και βελτίωση των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του αγροτικού τουρισμού(π.χ. παραδοσιακά καφενεία κ.λ.π.)
Όλες οι επενδύσεις θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας που θα προκύψουν από τις εμπειρογνωμοσύνες του Τοπικού Προγράμματος και να συμμετέχουν στο δίκτυο ομοειδών / συμπληρωματικών επιχειρήσεων (σε cluster).

ΔΡΑΣΗ 1.2.2.1  ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ, ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΔΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Κ.Λ.Π.)
Η δράση αφορά στην ενίσχυση της ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού μονάδων στον τομέα της οικοτεχνία, της χειροτεχνίας, των ειδών παραδοσιακής τέχνης κ.λ.π.
Όλες οι επενδύσεις θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας που θα προκύψουν από τις εμπειρογνωμοσύνες του Τοπικού Προγράμματος και να συμμετέχουν στο δίκτυο ομοειδών / συμπληρωματικών επιχειρήσεων (σε cluster).

ΔΡΑΣΗ 1.2.2.2  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Ενισχύονται μικρές επιχειρήσεις αξιοποίησης - επεξεργασίας τοπικών πρώτων υλών (π.χ. πέτρα , ξύλο). Όλες οι επενδύσεις θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας που θα προκύψουν από τις εμπειρογνωμοσύνες του Τοπικού Προγράμματος και να συμμετέχουν στο δίκτυο ομοειδών / συμπληρωματικών επιχειρήσεων (σε cluster).

ΔΡΑΣΗ 1.2.2.3  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ, ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Ενισχύονται επενδύσεις για τη δημιουργία και βελτίωση επιχειρήσεων που μεταποιούν, τυποποιούν προϊόντα ΦΥΤΙΚΗΣ παραγωγής.
Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων αυτών μπορεί να είναι μεταποίηση τυποποίηση αγροτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης (κάστανα, φρούτα, κ.λ.π.). Απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί στις μονάδες που χρησιμοποιούν τοπικές πρώτες ύλες και παράγουν νέα / καινοτόμα προϊόντα.
Στις επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και να υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την απόκτηση σήματος ποιότητας (HACCP κ.λ.π.)
Όλες οι επενδύσεις θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας που θα προκύψουν από τις εμπειρογνωμοσύνες του Τοπικού Προγράμματος και να συμμετέχουν στο δίκτυο ομοειδών / συμπληρωματικών επιχειρήσεων (σε cluster).

ΔΡΑΣΗ 1.2.2.4  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ, ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Ενισχύονται επενδύσεις για τη δημιουργία και βελτίωση επιχειρήσεων που μεταποιούν, τυποποιούν προϊόντα ΖΩΙΚΗΣ παραγωγής.
Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων αυτών μπορεί να είναι μεταποίηση τυποποίηση αγροτικών προϊόντων ζωικής προσέλευσης. Απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί  στις μονάδες που χρησιμοποιούν τοπικές πρώτες ύλες και παράγουν νέα / καινοτόμα προϊόντα.
Στις επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και να υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την απόκτηση σήματος ποιότητας( HACCP,κ.λ.π.)
Όλες οι επενδύσεις θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας που θα προκύψουν από τις εμπειρογνωμοσύνες του Τοπικού Προγράμματος και να συμμετέχουν στο δίκτυο ομοειδών / συμπληρωματικών επιχειρήσεων (σε cluster).

ΔΡΑΣΗ 1.2.2.6  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
Ενισχύονται επενδύσεις για τη δημιουργία και βελτίωση επιχειρήσεων που παράγουν είδη διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση.
Με την υλοποίηση της δράσης θα ενισχυθούν επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής, αρτοσκευασμάτων, ζυμαρικών και άλλα είδη διατροφής μετά πρώτη μεταποίηση με ιδιαίτερα τοπικά - παραδοσιακά χαρακτηριστικά.
Απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί στις μονάδες που χρησιμοποιούν τοπικές πρώτες ύλες και παράγουν προϊόντα διαφοροποιημένης καταναλωτικής μορφής ή / και πρωτότυπης τυποποίησης και προάγουν την τοπική παραδοσιακή γαστρονομία.
Όλες οι επενδύσεις θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας που θα προκύψουν από τις εμπειρογνωμοσύνες του Τοπικού Προγράμματος και να συμμετέχουν στο δίκτυο ομοειδών / συμπληρωματική επιχειρήσεων (σε cluster).

ΔΡΑΣΗ 1.2.3.1   ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ISO, HACCP)
Ενισχύεται η εγκατάσταση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας ISO, HACCP σε επιχειρήσεις που ενισχύονται στα πλαίσια του μέτρου 1.2.
Στην περίπτωση που ενέργειες εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας (ISO, HACCP), αποτελεί μια από της ενέργειες που προτείνονται από τα πρωτόκολλα συμφωνίας φορέων cluster που χρηματοδοτείται απτό την Κ.Π. LEADER +, τότε η ενέργεια αυτή δύναται να χρηματοδοτηθεί από την Κ.Π. LEADER + και στ επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επικαλυπτόμενη περιοχή.

ΔΡΑΣΗ 1.2.3.2  ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΟΜΟΕΙΔΩΝ Ή ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (CLUSTERS)
Με την υλοποίηση της δράσης θα ενισχυθούν ενέργειες που οδηγούν σε συγκεκριμένο επιχειρηματικό αποτέλεσμα, δηλαδή σε δημιουργία μόνιμων επιχειρηματικών συνεργασιών στον τομέα του αγροτικού τουρισμού. Η δικτύωση θα γίνει μεταξύ επιχειρήσεων αγροτικού τουρισμού, μικρών επιχειρήσεων του αγροτικού και των λοιπών τομέων της οικονομίας που δραστηριοποιούνται σε όλη την περιοχή εφαρμογής του προγράμματος.
Στη δικτύωση προβλέπεται ελάχιστος αριθμός επιχειρήσεων 5, ενώ θα είναι δυνατή η συμμετοχή επιχειρήσεων του τομέα παροχής υπηρεσιών καθώς και των συλλογικών φορέων που αναδεικνύουν με την δράση τους τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

ΔΡΑΣΗ 1.2.3.5  ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε., ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, Κ.Λ.Π.)
Η παρούσα δράση αναφέρεται στην ενίσχυση παραγωγών, συνεταιρισμών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο γεωργικό τομέα να προβούν σε εγκατάσταση σημάτων ποιότητας έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της ποιότητας και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.