1η συνάντηση των εταίρων του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας «Πολιτιστικές Διαδρομές και Αρχαία Θέατρα»

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Πιερίας η 1η συνάντηση των εταίρων του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας «Πολιτιστικές Διαδρομές και Αρχαία Θέατρα» στα πλαίσια του προγράμματος CLLD/LEADER.

Τη συνάντηση οργάνωσε η Πιερική Αναπτυξιακη, ως συντονιστής εταίρος, και συμμετείχαν η Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου, η Αναπτυξιακή Ολυμπίας, η Αναπτυξιακή Ροδόπης, η Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου-Αμβρακικού, η Αναπτυξιακή Ηπείρου καθώς και ο κος Γεώργιος Παπαγεωργίου, η κα Δέσποινα Ρακιτζή, η κα Αντωνία Θωμαΐδου από τη Διαχειριστική Αρχή του ΥΠΠΑτ.

Επιπλέον για την ενίσχυση της συνεργασίας η Πιερική Αναπτυξιακή προσκάλεσε την Εφορία Αρχαιοτήτων του Ν. Πιερίας, το Φεστιβάλ Ολύμπου και τα Ολύμπια εν Δίω, καθώς και τον Πρόεδρο της εταιρείας Συμβούλων ΕΤΑΜ. Η Εφορία Αρχαιοτήτων στην εισήγησή της χαιρέτησε το σχέδιο και παρουσίασε εύστοχα στους συμμετέχοντες το Αρχαίο Θέατρο Δίου και την περιοχή γύρω από αυτό. Ο κος Παπαχρήστος μίλησε για το θεσμό του Φεστιβάλ Ολύμπου και τόνισε τη σημασία του, όχι μόνο για την περιοχή αλλά γενικότερα για την πολιτιστική ζωή της χώρας.
Στη συνέχεια ο κος Μπίντας σύστησε στους παρευρισκόμενους το θεσμό των Ολυμπίων εν Δίω και την παγκόσμια εμβέλεια που τον περιβάλει. Έπειτα κος Δρακωνάκης περιέγραψε την εμπειρία της Κρήτης στη δημιουργία πετυχημένων θεματικών διαδρομών.
Η σημασία των συνεργασιών στον ευαίσθητο τομέα του πολιτισμού και της οργάνωσης πολιτιστικών διαδρομών τονίστηκε από την Πρόεδρο της Πιερικής Αναπτυξιακής και Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Μαυρίδου Σοφία. Παράλληλα η κυρία Μαυρίδου τόνισε πως τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου σχεδίου συνεργασίας θα αποτελέσουν μοχλό τοπικής ανάπτυξης για την Πιερία και ειδικά για την περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι στόχοι του Σχεδίου Συνεργασίας οι οποίοι είναι η δημιουργία και προώθηση θεματικών διαδρομών στη ζώνη επιρροής των 10 θεάτρων που συμμετέχουν και καθορίστηκαν οι επόμενες ενέργειες.

Μετά το πέρας της συνάντησης οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στους χώρους του Αρχαίου Θεάτρου του Δίου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου.