Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το Διεθνές Συνέδριο του έργου BSB Smart Farming που διοργάνωσε η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022, διοργανώθηκε στην Κατερίνη από την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. το Διεθνές Συνέδριο του έργου BSB Smart Farming (Black Sea Basin CBC Communication network for projects) πάνω στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία και στην ευφυή γεωργία (SmartFarming).

Το Διεθνές Συνέδριο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ οι συμμετέχοντες από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας (Βουλγαρία-Business Agency Association, Αρμενία-Enterprise Armenia, Ρουμανία-Πανεπιστήμιο “Dunarea de Jos” Γαλάτι, Γεωργία-Πανεπιστήμιο TESAU, Μολδαβία-Business Advisory Center) είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να αφουγκραστούν τις νέες τάσεις τεχνολογίας και καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή. Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, που φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Πιερίας, οι τοπικοί φορείς και οι επιχειρήσεις από τις έξι χώρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, αλλά και να αναπτύξουν συνεργασίες.

H Πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής και Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, εξήρε τα αποτελέσματα του έργου και του συνεδρίου που έδωσε τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και αρχές από έξι χώρες να ανταλλάξουν απόψεις και να προχωρήσουν σε συνεργασίες, ενώ παράλληλα ενίσχυσε την τοπική αγορά με πλήθος επισκεπτών.

Η δεύτερη ημέρα του Διεθνούς Συνέδριου του έργου BSB Smart Farming πάνω στις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και την ευφυή γεωργία περιλάμβανε επισκέψεις σε επιχειρήσεις της Πιερίας. Οι συμμετέχοντες από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης «ο Άγιος Λουκάς», όπου ξεναγήθηκαν από το προσωπικό και ενημερώθηκαν για τις διεργασίες και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, καθώς επίσης και τα αμπέλια και το οινοποιείο Κτήμα Κούρτη, όπου ενημερώθηκαν για τις ποικιλίες, τις διαδικασίες οινοποίησης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Η πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής και Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου γνωστοποίησε τις προσπάθειες που γίνονται τόσο στους συγκεκριμένους κλάδους, όσο και συνολικά στον αγροτικό τομέα στην Πιερία, ο οποίος αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα της τοπικής οικονομίας.

Στη συνέχεια οι εταίροι συμμετείχαν στην τελευταία συνάντηση εργασίας του έργου, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά οι διαδικασίες ολοκλήρωσης αλλά, πιο σημαντικά, το μέλλον του έργου βασιζόμενοι στις πραγματικές ανάγκες των περιοχών. Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, ενώ οι φιλοξενούμενοι σύνεδροι από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την περιοχή μας και πως θα επιστρέψουν στην Πιερία για να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα τον τόπο μας.